NADIA SMEETS. FOTO- & VIDEOGRAAF IN SITTARD, LIMBURG .
 

Waarom krijg ik van elke foto twee versies? Je hebt het vast wel eens meegemaakt zoals in het voorbeeld hierboven.. Je print een foto uit en hij ziet er heel anders uit dan op je beeldscherm! Hoe kan dit?! 

Het internet maakt gebruik van een andere kleurenruimte dan inkt. Maar ook elk beeldscherm is anders qua kleurbalans en lichtinstellingen. Daarnaast heeft elke drukkerij  ook nog eens eigen kleurenprofielen. Professioneel beeldbewerkers hebben daarom van-allerlei apparatuur en programma's om het verschil zo minimaal te maken. Om die reden is het dan ook een wijs besluit om jouw kostbare foto's via een professionele fotograaf af te drukken. Zij hebben namelijk niet alleen de juiste apparatuur, maar kijken ook naar wat het beste is voor jouw interieur en zijn op de hoogte van de diverse mogelijkheden die de druk & printwereld aanbied. Bij elke fotoshoot zitten er standaard 10 x 15cm prints inbegrepen. Je hebt altijd de mogelijkheid om ná de fotoshoot meer en/of een ander soort afdrukken te bestellen. 

Maar, zoals je wellicht al weet: krijg je bij Nadia Smeets Fotografie alsnog álle foto's op originele resolutie. Dit betekent dat u, in de toekomst bijvoorbeeld, elders een afdruk kan laten maken met deze foto's. Om te zorgen dat het kleurenverschil zo min mogelijk te zien is levert Nadia Smeets Fotografie om die reden twéé versies van elke foto. Elk met een apart kleurenruimte. Eentje is geschikt voor te plaatsen op het internet, de ander is geschikt voor drukwerk. Dit is nog steeds niet 100% perfect. Maar wel al een stuk minder risicovol. 


Wat is een licentieovereenkomst? Via de wet is het zo geregeld dat het auteursrecht áltijd bij de maker van de foto ligt: de fotograaf dus. Dit betekent (onder andere) dat je een foto niet commercieel mag gebruiken, met andere woorden: niet gebruiken voor de verkoop van jouw of andermans diensten. In ieder geval , niet zónder toestemming. Om die toestemming te verlenen maken professioneel beeldbewerkers een licentieovereenkomst met daarin een aantal voorwaarden. Bijvoorbeeld: toestemming om de foto bij te snijden en/of er tekst overeen te plaatsen. Maar ook naamsvermelding conform de persoonlijkheidsrechten van de fotograaf bij het plaatsen van een foto. Jij als zakelijke klant kan in deze overeenkomst ook jouw eigen voorwaarden aangeven.
Bijvoorbeeld: mogen de foto's gebruikt mogen worden voor de zakelijke/educatieve doeleinden van de fotograaf?

De licentieovereenkomst is écht het dróógste stuk van de opdracht. Maar je hebt wel samen de zaakjes mooi op orde. Het is een goed en essentieel begin van de samenwerking en het bereid je voor om toekomstige zaken. 
 
 
 
Instagram